Prin ce difera MT

Meditatia Transcedentala (MT) va permite ca în mod natural si spontan sa transcendeti - sa va scufundati inlauntru dincolo de gandire, pentru a trai cea mai echilibrata,cea mai linistita stare a mintii si corpului, descrisa drept vigilenta in repaos sau constiinta pura. Odihna interioară profundă experimentata în timpul procesului de transcendere are efecte benefice imediate și de lungă durată pentru meditant.Ce este transcenderea?

Cand practicam Meditatia Transcendentala experimentam o stare in care mintea este complet linistita, desi, intr-o stare de vigilenta deplina.

Sa transcenzi inseamna sa treci dincolo. Cand mintea a trecut dincolo de orice activitate, este o traire a Sinelui, intr-o stare de pace desavarsita, in Constiinta Transcendentala.

Experienta sinelui interior

"Fiecare dintre noi poate sa patrunda adanc in interior si sa-si umple mintea cu fericire interioara, cu acea inteliganta pura, nelimitata, care salasluieste la sursa gandului" – Maharishi Mahes Yogi.

O stare de constiinta pura

Folosind o analogie, putem spune ca mintea noastra este ca un ocean: incontinuu nelinistit la suprafata, tacut si de o imensa forta in adancuri. Meditatia Transcendentala presupune ca, fara efort, sa te stabilesti in adancurile tacute ale oceanului, sa te reincarci, de fiecare data, cu acea stare de constiinta pura, nelimitata . In timp ce mintea ti se linisteste, respiratia devine mai calma si muschii, deplin relaxati. Mintea isi orienteaza atentia catre interior, dincolo de gand, catre cel mai linistit si calm nivel al constiintei – sinele tau cel mai intim.

Meditatia Transcendentala in comparatie cu alte tehnici
Posibilitatea de a transcende diferentiaza fundamental Meditatia Transcendentala de celelalte tehnici de meditatie.
Alte tehnici presupun concentrare (controland mintea sau atentia) sau comtemplare (un proces activ al gandirii), tinand mintea ocupata, ceea ce impiedica transcenderea. 

Categorii de tehnici de meditatie

Alte tipuri de meditație implică de obicei, fie contemplare, fie concentrare, fie urmarirea cu atentie a gandurilor fie concentrarea pe respiratie sau pe diferite senzații. Spre deosebire de aceste tehnici, MT este unica, este o tehnica ce permite mintii să se linisteasca fara efort . 


Prin ce se diferențiază Meditația Transcendentală

Meditatia Transcendentala este unica. Este fundamental diferită de alte sisteme de meditație și relaxare. Un studiu recent asupra activitatatii cerebrale in timpul meditației, publicat în Consciousness and Cognition identifică trei categorii fundamentale de meditație: focalizarea atenției, monitorizare sau mindfulness, și auto-transcenderea automată - o nouă categorie introdusă de către autori pentru a descrie Meditația Transcendentală. 

Pura si simpla

Meditatia Transcedentala este cea mai pura, mai simplua, si mai eficienta forma de meditatie pe care a cunoscut-o lumea. Restaurata de cei mai mari întelepti ai traditiei vedice, aceasta este tehnica pura de transcendere - de asezare in cea mai simpla, mai puternica stare de constiinta - nealterata de niciun control al minții sau proces de gandire.

Fara efort

Meditatia Transcedentala este, de asemenea, cea mai lipsita de efort din toate tehnicile. Acest lucru nu este întamplator. Lipsa efort implică naturalete. Și naturalete este cheia pentru eficienta, pur și simplu pentru ca Natura știe cel mai bine cum să creeze functionarea optima a mintii si a corpului. Cercetare stiintifica abundenta de peste cateva zeci de ani documentează nu numai beneficiile de amploare ale meditatiei transcedentale, dar, de asemenea, arată ca aceste efecte nu au fost demonstrate de alte tipuri de meditatie si relaxare, asa cum este de multe ori presupus.

Cercetari stiintifice

Sute de studii stiintifice arata ca MT aduce o serie de beneficii ce nu se regasesc prin practicarea altor tehnici. Numeroase studii comparative arata ca MT este cea mai eficace tehnica de reducere a stresului si anxietatii, de dobandire a unei stari interioare de calm, de normalizare a tensiunii arteriale, și de promovare a actualizarii sinelui.

Beneficiile meditatiei

Pace interioara
Reducerea stresului
Sanatate si bunastare
Anxietate redusa
Iluminare

Cercetari stiintifice

Sunt toate meditatiile la fel?
Dr  Fred Travis (video 4 min)